2017. augusztus 9., szerda

Daniel Cole:Rongybaba értékelés









Oldalak száma:492

Borító:PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT

Súly:472 gr

ISBN:9789633109779

Nyelv:MAGYAR

Kiadás éve:2017

Árukód:2701306 / 1167377

Fordító:Illés Róbert

Fülszöveg:


Hat ember maradványaiból összevarrt egyetlen holttestet találnak egy londoni lakásban.
Az áldozatot Rongybabának nevezik el. Ki követhette el ezt a borzalmat? Van-e összefüggés a bizarr eset és a pár évvel korábbi gyilkosságsorozat közt, amely miatt William „Wolf” Fawkes nyomozót kényszer-gyógykezelésre ítélték?
William és társa, Emily Baxter őrmester nyomozását levakarhatatlan sajtóhiénák hada követi – a „Rongybabás gyilkos” eközben bestiális listát küld a vérszagra gyűlő újságíróknak: hat ember neve szerepel rajta, és a meggyilkolásuk tervezett időpontja…
Mi kapcsolja össze a hat áldozatot?
Miközben Wolfék versenyt futnak az idővel, a gyilkos valahol a közelben lapul…

Daniel Cole váratlan fordulatokban bővelkedő thrillerét eddig 30 nyelvre fordították le. Ahogy Jo Nesbø vagy Stieg Larsson regényei, a Rongybaba is kitörölhetetlen nyomot hagy az olvasóban. Folytatás 2018-ban!

Értékelés:

Nehéz megszólalni ezután. Ritkán olvasok csak krimit,viszont már sok bűnügyi sorozatot láttam. Egy könyvben olvasni róla sokkal másabb, mint egy regényben olvasni róla. A sorozatok körülbelül egy negyvenöt perces epizóddal lezavarják a bűntényt, a nyomozást, és a rajtaütést. Ezért is voltam kíváncsi, milyen lehet majdnem ötszáz oldalon keresztül olvasni egy ilyen esetről. Igaz, hogy voltak benne részek, amiket feleslegesnek tartottam vagy egyszerűen untatott, de voltaképpen egy élvezhető, izgalmas krimit kaptam.


Ami szerintem a hátán vitte a regényt, azok a zseniális fő/és mellékszereplők. Baxter az egyik kedvencem volt. Szerintem több rendőrnőre volna szükség a való életben is, mivel amúgy eléggé alá vannak becsülve. Na ebben a regényben ő is „nadrágot” hord a kapitányságon. Nem fél kiosztani mindenkit, és kiállni a saját igaza mellett. 

Wolf karaktere is tetszett. Nagyon jól volt ábrázolva, hogyan tudja magát teljesen átadni a munkának, miközben meg kell küzdenie a démonjaival, hogyan tudja túl tenni magát az évekkel ezelőtt történteken, és továbblépni.


 De számomra az egyik legnagyobb meglepetés, és egyben kedvenc szereplő az Edmunds volt. Baxter gyakornoka,akit szerintem a legnagyobb személyiségfejlődésen megy keresztül a regényen. A rész elején még csak a Baxter kívánságait leső kis „pincsikutya” volt, a véleményét semmibe sem nézték szinte, és folyton szivatták.

A rész végére viszont  a rendőrkapitánynak sem félt  elmondani a véleményét, nem hagyta magát elhallgattatni. Teljesen beleásta magát az ügybe, a családját is hanyagolta, szinte már mániákusan kereste a gyilkost.

 "-Mi van a zacskóban?-kiáltott a fegyveres rendőr a férfira,aki felnézett Wolfra és a polgármesterre.-Tekintetet a padlóra!Lefelé nézzen!Mi van a zacskóban?
-Reggeli!-ordította a halálra rémült férfi.
-Miért futott?
-Húsz perces késésben vagyok,az IT-részlegen dolgozom.
A Diplomáciai Őrszolgálat embere továbbra is a földön hasaló férfira szegezte a fegyverét,miközben a zacskóhoz lépett.Óvatosan leguggolt mellé,majd nagyon,nagyon lassan belenézett.
-Valamilyen tekercs-jelentette Wolfnak,mintha egy gyanús külsejű szerkezetet azonosított volna.
-Milyen ízű?-kédezte Wolf.
-Milyen ízű?-vakkantotta a rendőr.
-Sajtos-sonkás-kiabálta kétségbeesetten a padlón fekvő férfi.
Wolf elvigyorodott.
-Elkobozzuk."


A könyvnek ezen kívül szerintem zseniális a humora. Az idegtépő nyomozás, a gyilkosságok és hullák mellett mindin elfért egy-két humor, amitől szerintem még jobban ütöttek a poénok. Nagyon jól mutatta be a regény  a macska-egér játékot, ami a rendőrség és a gyilkos között lezajlódott. 

A gyilkos folyton egy lépéssel előttük járt, amitől a rendőrök tehetetlennek érezték magukat. A regényben ez sokkal jobban megjelenik,mint  egy sorozatban, hogy milyen érzés a rendőrnek, akinek az a feladata, hogy megóvja az áldozat életét, mikor kudarcot vall. 

A végkifejlet számomra meglepetés volt, persze, sejtettem valamit, hiszen egy krimiben mindenkiben csak a bűnöst lehet látni, de azért akadtak meglepetések még számomra is.Összességében szerintem egy remek krimi, kicsit hosszú, voltak benne felesleges részek, de ez nem sokat vesz el a könyvélményből és az izgalomból. Nekem 10/8.5 pontot ér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

Brittainy C.Cherry-Csendfolyó

Kiadó: Libri - Insomnia Oldalak száma:432 Borító:KARTONÁLT Súly:460 gr ...